Úspěšný Mělnický hrozen 2021

29.06.2021 11:06

 

 

 

V sobotu 26.6. se uskutečnil již 38. ročník populární turistické akce Mělnický hrozen. Turisté a milovníci pobytu v přírodě si tradičně vybírali z pěti pěších a dvou cyklistických tras. Z místa startu ze zahrádky restaurace Na Autobusáku vycházela nejdelší pěší trasa dlouhá 50 kilometrů. Vedla přes Chloumek a Vysokou na Dolinu. Dál pokračovala proti proudu Pšovky k Pokličkám a od nich stoupala do Jestřebice. Sestoupila do Vojtěchova a Boudeckou roklí vystoupila ke Švédskému valu nedaleko Mšena. Od něj vedla Droužkovem na Pokličky a od nich dovedla účastníky kolem Doliny a Harasova do Lhotky. A odtud pokračovala kolem skalního bytu do cíle všech tras v Blatecké hospodě. Trasa dlouhá 36 kilometrů vedla přes Vysokou na Dolinu. Odtud vedla přes k hostinci U Grobiána a přes okružní cestu na Hradsko pokračovala na Harasov a kolem mlýnů Kroužek a Štampach do Lhotky a dál kolem skalního bytu do cíle.

Trasa 25 kilometrů vedla na Harasov a odtud přes Lhotku spolu s delšími trasami do cíle. Trasa 14 kilometrů vedla do Lhotky a po prohlídce skalního bytu účastníci došli do cíle. Nejkratší dlouhá 10 kilometrů umožnila účastníkům prohlídku plavebních komor v Hoříně a hezký pohled na zámek. Cyklotrasa na 40 km provedla cyklisty půvabným Kokořínským údolím od Hleďsebe na Dolinu.Vystoupala podle hradu do vsi Kokořín a přes Vysokou je dovedla do cíle. Cyklotrasa na 60 km pokračovala z Doliny do Vojtěchova pod Jestřebickými Pokličkami na Jestřebice a přes Kokořín a Vysokou do cíle.

Letošního ročníku se účastnilo 186 turistů. Nejstarší byla paní Hana Rakušanová z Prahy, která ve svých 80 letech si vybrala nejkratší pěší trasu 10 km. Stejnou v doprovodu rodičů absolvoval i dvanáctiletý Václav Nykl z Liberce. Nejvzdálenějším účastníkem se stal pan Oldřich Pospíchal z Hněvotína u Olomouce, který si zvolil trasu 50 km. Každý účastník obdržel diplom, odznak akce a sladkou odměnu. Na prodej byly i výroční vizitky našeho odboru a Středočeské 10 Start a cíl akce zajistili Vašek Suchý, Josef Jaroš,Lenka Jarošová,Lenk a Korfelová, Mirek Lejdar a Jan Soukup. Kontrolu na Bosyni zajistili Ivan a Saša Večlovi.

Akce se účastníkům líbila a s řadou z nich se dle jejich vyjádření setkáme i na 39. ročníku 25.6.2022.

Poděkování pořadatelů míří k MěÚ Mělník za finanční příspěvek a personálu Blatecké hospody za přípravu občerstvení pro účastníky.

Jan Soukup


 

—————

Zpět