35. ročník dálkového pochodu Mělnický hrozen se vydařil.

05.07.2018 19:41

 

 

Chladné počasí a dešťové přeháňky neodradily 209 milovníků pohybu v přírodě od účasti na tradiční akci mělnických turistů. I letos si vybírali z pěti pěších a dvou cyklistických tras. Pěší trasy byly letos netradičně vedeny okolím Liběchova. Ty nejdelší, na 36 a 50 kilometrů procházely kolem nejznámějších děl sochaře Václava Levého Harfenice, Hada, Čertových hlav a Klácelky Kratší pěší trasy na 11,16 a 25 kilometrů vedly nejbližším okolím Mělníka. Tady turisté ocenili hezké výhledy na České středohoří a Polabské nížiny. Kokořínským údolím vedly obě cyklotrasy. Ta kratší vedla přes Mělnickou Vrutici, Lhotku kolem rybníka Harasov na Dolinu. Dál pokračovala kolem hradu na Vysokou a zpět na Mělník . Delší trasa na 60 kilometrů vedla pod známými Pokličkami do Vojtěchova a po dalšími Pokličkami u Jestřebice zavedla cyklisty zpět na Mělník. Každý, kdo dorazil do cíle. získal diplom akce který letos připomínal 130 .výročí založení Klubu českých turistů, kovový odznak letos ve vínové barvě a sladkou odměnu. Zvláštní odměnou dostali tři turisté- nejstarší, nejmladší a nejvzdálenější účastník. Tím nejstarším byl pan Jindřich Prokopius z Litoměřic. Ten ve věku 94 let zdolal pěší trasu na 16 kilometrů. Nejmladším byl Alex Janíček z Mělníka, který ve věku dvou let absolvoval v závěsném vozíku spolu s rodiči cyklotrasu na 60 kilometrů. Až z Třebíče přijel nejvzdálenější účastník, Josef Vaníček. Na úspěchu akce se podíleli tito členové našeho odboru . Na startu a v cíli Lenka a Josef Jarošovi, Václav suchý, Petr Mikysek, Miloslav Lejdar a Jan Soukup. Na kontrolách razítkovali Vlasta Chvojková v Liběchově a Vašek Pavel v Tupadlech.

Poděkování pořadatelů patří mělnické radnici za finanční příspěvek, panu Janáčkovi z mělnické železniční stanice za zapůjčení prostor pro start akce a personálu Blatecké hospody za přípravu občerstvení v cíli.

Mělnický hrozen se podle zápisů v již druhé kronice účastníkům líbil a tak se začne pomalu připravovat 36. ročník v červnu 2019.

 

Jan Soukup

—————

Zpět