Mapové novinky na internetu 2012-13

28.01.2013 08:14

 

Mapové novinky na internetu 2012-13

 

 

SEZNAM.CZ

Od půlky července se na seznam.cz kliknutím na mapy objevil nový mapový podklad. Je zde jako dříve mapa obecná, turistická, letecká a historická. Zadejte turistickou. Dříve zde byly mapa SHOCartu. Mapu můžete zvětšovat až do měřítka 1:6000 a tak zjistit velmi podrobné zobrazení sítě TZT (tur. značené trasy). Pochopitelně při tomto zvětšení se projeví nepřesnosti a též někde i zastaralé zákresy.

Mapa umožňuje plánovat trasy pro auto, cyklo a pěší.

 

SMARTMAPS.CZ

Letos zjara zmizela z internetu stránka s mapami 1:25000 na adrese mapy.1188. Stejné mapy můžete dnes sledovat na adrese https://www.smartmaps.cz/

Naskočí vám přehled možností. Ťuknete-li si na turistické mapy, naskočí okénko s nějakým místem v ČR (mě naskočí Pec p.Sněžkou). V okénku nad mapou napište jiné místo a ťukněte na OK a mapka tam přeskočí. Tyto mapy lze zakoupit do mobilů a GPS. TZT jsou tam s takovou přesností či nepřesností, s jakou tyto podklady vytvořila Geodézie On Line (Ing. Rančák Črešká Lípa). Zmáčknutým levým tlačítkem myší můžete mapu posouvat. Neumím celkem ne velký obdélník zvětšit na celou obrazovku – kdybyste přišli na to jak to odělat, dejte mi zprávu.

 

 

KRKONŠE – MAPY

Na adrese https://gis.krnap.cz/map/ zadejte vlevo druh mapy: ortofoto, topografická, základní, tur.11 (to ja mapa ROSY) a vpravo turismus. Zde si zadejte jaké trasy či jiný obsah chcete znázornit.

 

 

VOJENSKÉ MAPY

Na adrese https://izgard.cenia.cz/ceniaizgard.

Zadejte Digitální atlas ČR. Naskočí mapa republiky. Myší levým zmáčknutým tlačítkem vyznačte obdélníkové území. To si zvětšujte pomocí + nebo -. Chcete-li do měřítka 1:10 000, zadejte vlevo DMÚ 25 a chcete-li čísla popisná a názvy ulic, označte Názvy ulic a Adresní body. Na liště dole jsou souřadnice zeměpisné, souřadnice čtvercové sítě WGS 84 UTM a katastrální (JTSK).

 

MAPY ČÚZK

Na adrese https://geoportal.cuzk.cz/geoprohlizec/

Vyčkejte až naskočí mapa republiky, pak označte vlevo nahoře páté okénko (lupu) a vyberte myší území (zmáčknutým levým tlačítkem myší nakreslete obdélník). To se zvětší. Dále zvětšujte stejně nebo lupu zrušte ťuknutím a zvětšujete nebo zmenšujte pomocí + nebo -. Můžete vybrat mapový obraz z devíti okének vlevo. Základní mapu 1:10 000 používám nejčastěji. Nejčerstvější je ale Zabaged – poslední právo dole. To si hodně zvětšete. Pokud nenaskočí i vrstevnice, dostanete je takto:

- vpravo nahoře označte první ikonku (složené listy nad sebou)

- dále označte předposlední řádek Zabaged

- v něm označte výškopis – vrstevnice a terénní reliéf.

Dole máte katastrální souřadnice (JTSK) a zeměpisné souřadnice.

 

Atlas CZ

Pro úplnost i méně kvalitní mapy: https://amapy.centrum.cz

Zde je zajímavá možnost převzatá z Googlu. Zvětšete si Mělník na křižovatku nad MKD – ulice 28. října a Havlíčkovu a myší uchopte panáčka vlevo nahoře. Přestěhujte ho na tu křižovatku a na rohu ulice uvidíte Karla Uzla, který tam náhodou při projíždění mapovací kamery stál.

 

Vyhledávač tras KČT

Zadejte https://www.kct.cz/

Vpravo označte Turist. značení, mapy a pak Vyhledávač znač.tras. Napiš místo startu a pak vyber křižovatku nebo cíle a dej Spočítat.

 

Přehled map ROSY:

Zde najdete seznam vydaných map nakladatelství Rohlík a syn: https://www.rosy-mapy.cz/

 

Cykloserver

Aktuální cyklo trasy jsou na adrese: https://www.cykloserver.cz/cykloatlas

 

Pomníčky Jizerskýh hor¨

Zřídil pan Stoklasa – moc zajímavé. Je zde možnost jak pomníček najít: https://www.cykloserver.cz/cykloatlas

 

Orientační běh

Mapy pro OB: https://csob.tmapserver.cz/

Ťukni na místo v přehledné mapě a naskočí mapa pro OB, můžeš vybrat rok vydání.

 

Kam chodit .

Návod s mnoha možnostmi. Podívejte se na Mělník a na adresář vpravo, abyste věděli, jak je to spolehlivé: https://www.kamchodit.cz/

 

 

Všechny rezervace

Zvláště chráněná území, je zde popis a ťuknete-li vpravo na kulatou ikonu, zobrazí se mapa území.

https://drusop.nature.cz/ost/chrobjekty/zchru/index.php

                                                                                                                        Jiří Rohlík

—————

Zpět