Mělnický hrozen 2019 přivítal na 300 účastníků

03.07.2019 09:10

 

 

Krátké ochlazení v červnových vedrech si pochvalovali účastníci tradiční turistické akce. Jako každý rok si vybírali z pěti pěších a dvou cyklotras. Nejdelší trasa na 50 kilometrů, vedla do Kokořínského Dolu. Dále pokračovala po zelené značce kolem skalního hrádku Nedamy na Jestřebice a z nich se vrátila kolem jestřebických Pokliček do Vojtěchova. Zkušení dálkoplazi pak vystoupali k mšenským Pokličkám a kolem skalních útvarů Obří hlava a Žába sestoupili ke skalní věži Faraon. Dále sestupovali roklí Močidla do Kokořínského dolu a jím pokračovali přes Dolinu,kolem rybníka Harasov, mlýnů Kroužek a Štampach do Lhotky. Do cíle se dostali po žluté značce kolem skalního bytu. Trasa na 36 kilometrů vedla spolu s delší trasou přes Vysokou na Dolinu. Tradiční cestu na Mělník jim zpestřil okružní výstup od hospody U Grobiána na Hradsko a zpět. Do cíle se dostali společně s trasou 50 km. Pěší trasa na 25 kilometrů přivedla její účastníky ke krásnému rybníku Harasov a do cíle pokračovali Kokořínským údolím přes Lhotku. Kratší pěší trasa na 14 kilometrů zavedla turisty do Lhotky a přes Bílé břehy do cíle. Účastníci těchto tras využili příležitosti navštívit skalní byt ve Lhotce. Nejkratší pěší trasa na 11 kilometrů vedla do lesů na Chloumku a přes Bílé břehy do cíle.

Cyklotrasa na 40 kilometrů vedla z Mělníka do Liběchova a odtud proti proudu Liběchovky do Želíz. Z nich vedla přes Zimoř a Kokořín ves na Dolinu a z ní Kokořínským dolem do cíle. Delší, dlouhá 60 kilometrů zavedla cykloturisty na Dobřeň a do Vojtěchova.

Každý, kdo dorazil do cíle v Blatecké hospodě obdržel diploma kovový odznak akce. Oba předměty upozornily na 130. výročí založení KČT na Mělníce. Nechyběla ani sladká pozornost. Odměnu navíc dostali také nejstarší, nejmladší a nejvzdálenější účastník. Nejstarším byl pan Karel Šlechta z Litvínova, který v 85 letech zdolala trasu na kilometrů. Nejmladším se pak stal Jakub Horák z Chotýše, který s rodiči a o 3 roky starším sourozencem absolvoval trasu na 11 kilometrů. A z Petrkov u Havlíčkova Brodu přijel pan Josef Kořínek, který byl nejvzdálenějším účastníkem. Poděkování pořadatelů patří mělnické radnici za finanční příspěvek, panu Hánovi za poskytnutí místa pro start akce a personálu Blatecké hospody za za přípravu občerstvení velkého počtu účastníků v cíli akce.

Na úspěchu akce se podíleli tito členové našeho odboru. Na startu a v cíli akce to byli Lenka Korfelová, Josef Jaroš, Václav Suchý,Miloslav Lejdar a Jan Soukup. Na kontrolách pak byli Vlasta Chvojková na Bosyni a Ivan Večl na Kokoříně. Mělnický hrozen se účastníkům líbil a tak začínáme pomalu připravovat 37. ročník na 20.6.2020.

—————

Zpět